Muzej Južne železnice Šentjur

Na železniški postaji v Šentjurju stoji parna lokomotiva 62-324 katera vas prva opozori na preteklo zgodovino. Za ljubitelje parne vleke je to dovolj velik razlog, da se ustavi in si ogleda zelo zgledno obnovljeno lokomotivo. Že ko se peljete proti postaji opazite stare signalnovarnostne naprave in delček tirov z kretnico, kar pa opozarja, da ni na tej postaji na temo zgodovina samo lokomotiva. Potem pa srečate prijaznega šefa postaje gospoda Bučar Mihaela, kateri pa vam prav z veseljem razkaže muzej, za katerega je porabil zelo veliko svojega prostega časa. Ta muzej je vreden ogleda saj so nekateri eksponati, med njimi tudi originalni načrt železniške postaje Maribor, unikatni. Hkrati pa naj omenim tudi, da je postavljalnica v kateri je del muzeja edina še ohranjena originalna od časov njene izgradnje.

V tem muzeju lahko vidite vse kar je povezano na temo železnice ( vleka, signalnovarnostne naprave, osebje, uniforme, dokumente in približno ureditev prometnega urada). Glede na zagnanost g. Bučarjane dvomim, da bo 02.06.2006 ob 160-letnici proge imel tudi v novih prostorih skladišča predstavljen kompletni prometni urad kakor je nekdaj funkcioniral po posameznih postajah. Zato vas v svojem in njegovem imenu vabim po tem datumu, da si ponovno ogledate to zbirko.
Uspelo mu je.

Gospodu Bučar Mihaelu je uspela širitev muzeja Južne železnice. Tu spodaj si lahko pogledate nekaj utrinkov, katere sem ujel s pomočjo fotoaparata. Vam pa toplo priporočam ogled tega muzeja, saj boste lahko videli, kaj lahko naredi (zbere) en posameznik. Vsaka čast mu. Razveseljiva pa je še ena novica in sicer, predvidena je širitev še na tretjo fazo.
V nadaljevanju vam ponujam nekaj slik katere upam, da vas bodo prepričale k ogledu tega muzeja.