Para Po upokojitvi parne vleke

Aktivne

Po letu 1978 so bile aktivne naslednje lokomotive:

03-002, na žalost je bila ta lokomotiva aktivna pri vleki muzejskega vlaka sorazmerno kratek čas. Razlog za njeno zaustavitev je bil, ker je potrebno popravilo večjega obsega. Projektirana je bila prav za potrebe Slovenskih (Kraških) prog.

06-018, je bila kar trikrat reaktivirana. Drugič so jo reaktivirali v času praznovanja 100. obletnice Bohinjske proge, saj je bila potreba po dveh aktivnih parnih lokomotivah. Ta tip lokomotive projektiran za potrebe Jugoslovanskih prog ( predvsem kaloričnost Jugoslovanskega premoga).

17-006 z njeno zaustavitvijo se je od muzejskega vlaka poslovila tako imenovana »tendrovka«. Pa tako malo je bilo potrebno za njeno nadaljnje življenje z muzejskim vlakom. Potreben je bil le nakup novih koles in revizija. Strojevodje so jo imeli zelo radi saj je lahka za upravljanje.

18-005 bila je prva »tendrovka« katera je vlekla muzejski vlak. Omenjeno lokomotivo je zaradi zapletenega krmiljenja ter velike porabe premoga in vode leta 1984 zamenjala lokomotiva 17-006. Sedaj je to edina lokomotiva iz bivšega sestava muzejskega vlaka katera domuje izven muzeja v Šiški, sedaj domuje na železniški postaji Dravograd, kot muzejski eksponat.

25-026 v letu 2019 je odpeljala svojo zadnjo vožnjo. Njena sestra 25-019 je bila zadnja ,ki je peljala vlak v rednem prometu na Slovenskih progah.

33-037 podobno kot 25-026 je tudi ona zaključila svojo vlogo pri muzejskem vlaku leta 2019. Je tudi med najbolj razširjenimi muzejskimi lokomotivami po Evropi (DB serija 52) saj so jih proizvedli kar 6285 lokomotiv te vrste.

71-012 doživela je podobno usodo kot ostale lokomotive, ni več aktivna. Imela pa je eno hudo pomanjkljivost. Ta lokomotiva je namreč ozkotirna in je zanjo v Sloveniji le slabih dvesto metrov proge (v železniškem muzeju).

Kot vidite je bilo v Sloveniji kar sedem lokomotiv, ki so bile v službi muzeja aktivne. Za potrebe priložnostnih voženj pa po mnenju odgovornih zadostujejo le tri lokomotive.

Se pa zadeve glede parne vleke premikajo in to s pomočjo zelo zagnanih posameznikov, ter lokalnih oblasti v Zrečah.